INNOVATIEVE HOT TAP BIJ FAKKELPROJECT

Door de enorm gestegen gasprijzen tijdens de uitvoering van het Fakkelproject is er een slimme oplossing bedacht om geen gas te verliezen. In plaats van een leiding uit bedrijf te nemen en te onderbreken om een T-stuk ertussen te plaatsen zodat de gewenste aftakking ontstaat, is er gekozen voor een Hot Tap.

Om geen gas te verliezen

Dit is een methode waarbij de gasleiding in productie blijft en er toch een aftakking beschikbaar komt. Dit gaat als volgt: eerst wordt er door materiaaldikte metingen vastgesteld of de leiding geschikt is om er een aftakleiding op te lassen. Als dit mogelijk is, wordt de aansluitingsleiding op de af te takken leiding gelast. Omdat er ontbrandbaar gas door de leiding stroomt, wordt er – om de veiligheid te waarborgen – strikt volgens een procedure gewerkt.

Hierna wordt de afsluiter gemonteerd op de flens van de aftakleiding. De afsluiter wordt in de ‘open’ stand gezet en met een speciale boormachine wordt een gat geboord door de gasvoerende leiding. Is het gat gemaakt dan wordt de boor vergenoeg teruggehaald zodat de afsluiter gesloten kan worden. Vervolgens wordt bij een veilige situatie de gehele aftakleiding gemonteerd. Door de klep te openen is er nu een aansluiting gemaakt naar de andere leidingdelen, zonder stop of onderbreking van de gasleverantie.

Samen werken aan innovatieve oplossingen

U zult begrijpen dat dit economisch verantwoord is omdat er geen sprake is van verlies van gas voor productie. Bij de klant stond de productie niet stil en de montagetijd was heel snel ten opzichte van de gebruikelijke manier van werken. Een mooi staaltje van meedenken in innovatieve oplossingen en uitvoering tussen klant en Megacon.

Innovatieve Hot Tap bij Fakkelproject om geen gas te verliezen